2010 m. balandžio 4 d., sekmadienis

Mokomes teisingai maitinti krūtimi :)

Šitas įrašas buvo paskatintas vienos mamytės pagalbos šaukimu. Tiesiog nusprendžiau dar kartelį aprašyti, kaip reikia teisingai dėti mažulį prie kruties. Tai yra ne mano kūrinys, o ištrauka iš La leche knygos "The womaly art of breastfeeding". Kaip visada atsiprašau už skubų vertimą ir daugybę klaidų - prisiminiau vėl, kad versti yra daug sunkiau, negu rašyti :D

Šitie žingsniai paaiškiną kaip teisingai pridėti kūdikį prie krūties, tam kad kūdikis gerai žystų ir gautų pakankamai pieno. Teisingas prigludimas ir krūties apžiojimas taip pat apsaugo spenelius nuo traumos.

1) Įsitieskit teisingai. Pradžioje lengviausia maitinti sėdint. Atsisėskite lovoje, patogiame fotelyje arba supamoje kėdėje. Pagalvės yra būtinos. Naudokite juos už savo nugaros, po alkūnėm, ir ant kelių, tam kad paremti vaikutį. Naudokite mažą suolelį tam kad pakelti kelius arba padėkit pagalvę po keliais jeigu esate lovoje. Turite atsipalaiduoti, vengti raumenų įtampos.

2) Teisingai priglauskit mažylį. Kūdikis turi gulėti ant šonelio, jo visas kūnas turi būti pasuktas į jūsų pusę, ir jo keliukai turi įsiremti į jūsų kūną. Kūdikio ausis - petis - ir klubas turi būti tiesioje linijoje. Jo galvytė būti vienoje linijoje su kūnu, tam kad jam nereikėtų sukti galvos tam kad pasiekti spenelį.

3) Laikykite mažylį savo spenelio ligiuje, tam kad jums nereikėtų lenktis į priekį ir įsitempti, o vaikiukui būtų patogu valgyti.

4) Pasiūlykit krūtį kūdikiui. Jūsų nikšis ir smilius kartu turi atrodyti kaip U arba C raidė. Jie turi būti toliau už areolos. Prilaikykite krutinę kol jūsų vaikiukas ją apžioja ir žindo, jūsų nykštis turi būti vienoje linijoje su kūdikio nosyte, o smilius ir kiti pirštai - kitoje krūties pusėje - apačioje. Pirštai turi būti toli nuo spenelio, kad nesutrukdyti apžiojimo ir žindymo.

5) Paskatink kūdikį teisingai apžioti krūtį. Jeigu mažylis suka galvą į šoną, švelniai paguosk jo skruostą iš savo pusės. Pajudinkit kūdikį arčiau ir vėl toliau nuo krūties, truputi palieskit jo lupas ir pakartokite, kol vaikiukas ne įsižiuos plačiai. Kūdikio burnytė turi būti atversta tikrai plačiai. Kai mažylis plačiai įsižiojes, dėkite jį prie krūties pirmiausiai smakru, tam kad jo apatinis žandikaulis, kuris atlieka visą darbą žindymo metų būtų kuo giliau krutynėje.

6) Priglauskite kūdikį prie krūties greitai ir tvirtai, tam kad jis paimtu krutinę toli į burnytę. Kai jis apžioja krutinę, laikytkite jį labai arti savęs, taip kad smakras būtų labai giliai krutinėje. Jeigu krutinė blokuoja nuosytę, prispauskite kojos arčiau savęs, kad vaikiukas gulėtų truputi kitokiu kampu. Jeigu vaikas teisingai paemė krutį, žindant neturi skaudėt.

7) Paskatink kūdikį efektyviai žysti. Tam, kad valgyti efektyviai, mažylis turi paimti ne tik spenelį, bet ir didesnį dalį areolos. Spenelis turi būti kuo toliau burnytėje, rudas laukas po speneliu turi būti visas/arba beveik visas apžiotas. Taip pat spenelis turi būti virš ležuvio. Kūdikio smakras turi būti prispaustas prie krūties.

8) Venkit spenelių skausmo. Jeigu maitinant skauda, dažniausiai tai reiškia, kad vaikiukas žindo neteisingai. Jeigu vaikiukas žindo neteisingai arba jums skauda maitinant, pabandykite dar kartą. Kitaip jis gali traumoti spenelius.

Žindymo pradžios ilustracija - filmukas :)





šaltinis:
Подсказки для кормящих мам

2 komentarai:

Unknown rašė...

turiu viena klausima, ka daryti jei pienas suvandenejo?ir atrodo ne toks sotus koks turetu buti. gal galit patarti ka butent valgyti kad pienas butu skanus ir sotus mano kudikiui?butu labai gaila jei tektu nutraukti zindyma.

iiveta rašė...

Labai gerai aprašytas žindymas. Pagirtina, kai pateikiama tiksli ir pasitarnaujanti info. :)