2010 m. vasario 4 d., ketvirtadienis

kūdikio primaitinimas - be buteliuko

Lietuvoje tai yra gana naujas dalykas - jį importuoja Lanacare, tačiau kažkodėl prieš penkis metus, kai jie atsirado, ne viena vaikų prekių parduotuvė nesusidomėjo first feedin šaukšteliu, o veltui...

Kodėl šaukštelis
Dauguma mamų žino, kad žindomas kūdikis blogiau išmoksta žysti, jeigu jis ne tik žindo krūtį, bet ir geria iš buteliuko. Vaikiukas gali nustoti teisingai imti krūtį, nugriaužti spenelius, nepriaugti svorio, arba iš viso atsisakyti krūties. Dėl to žindymo specialistai patardavo kuo mažiau naudoti buteliuką, nes ką berašytų reklama, bent kokio, net pačio naujoviškiausio buteliuko žindymas skiriasi nuo to, kaip traukia pieną priglaustas prie krutinės mažylis.

Dėl to žindymo specialistės pataria nerizikuoti ir jeigu mažyliui reikia duoti pienuko ne iš krūties, naudoti saugesnius negu buteliukas būdus. Vienas iš jų - šaukštelis.

Šis šaukštelis yra pagamintas pagal seniai naudojamą Indijoje šaukštelį, kuris vadinasi "paladai". Jis yra iš dviejų dalių - į vieną galima įpilti daugiau pienuko, kitas, daug mažesnis yra sujungtas su dideliu. Tėvai švelniai suspaudžia didesnį dalį ir pieno lašiukai perteka į mažesnį. Tada reikia pridėti šaukštelį prie kūdikio lupų, tik svarbu nepilti pieną, o leisti vaikučiui pačiam pasiekti ir traukti pienelį.



šaukštelis krautuvėlėje:


Jeigu vis gi šeima negali pasinaudoti alternatyviu kūdikio primaitinimo metodu, keli patarimai sumažins problemas, susijusios su buteliuko naudojimu:

1 Pienas per žinduką turi tekėti lėtai, žindukas turi turėti platų pagrindą, žinduko galiukas turi būti pakankamai ilgas, kad mažylis galėtų jį įtraukti toli į burnytę, panašiai, kaip spenelį žindymo metu.

2 Minkštas žindukas yra geriau negu kietas

3 Paimkit mažylį ant rankų, gerai paremkit kūdikį maitinant. Kai kurie ekspertai pataria laikyti mažyli žindymo padėtyje, kiti pataria pakelti vaikiuką kiek aukščiau, beveik pasodinti.

4 Maitinimo pradžioje nekiškit buteliuką į burnytę, pradėkit maitinti panašiai kaip žindant:

a) Palieskite žinduku lūpytes
b) Palaukit, kol jis plačiai atvers burnytę
c) Leiskit kūdikiui pačiam įtraukti žinduką, panašiai kaip krūtį
d) Venkit maitinti, kai mažiukas čiulpia tik guminį žinduko galiuką, o jo lupas suspaustas
e) Kuo labiau mažylio primaitinimas yra panašus į žindymą, tuo geriau

Šaltinis - "The breastfeeding answer book"

1 komentaras:

Unknown rašė...

Mūsų maitinimas krūtimi ir primaitinimas niekuo nesiskyrė beveik. Viskas vyko labai panašiai. :)