2008 m. lapkričio 27 d., ketvirtadienis

vaikjuostė - dėl kryžminio pastiprinto rišimo


Šito rišimo mus pamokė Ulrikė per vaikų nešiojimo mokytojų seminarą - jis turi būti pas pirmiausias mamos rišimas, tinkantis nuo gimimo. Jo instrukcijas galima rasti internete pvz www.geramama.lt puslapyje, dauguma mamų išmoksta jį iš rišimo mokytojų arba per seminarus ir kursus Vilniaus archiviskupijos centre. Atrodo jis taip:

Kaip matom, viena ilga juostos dalis palaiko nugarytę ir vėl sukuria "kišenę-hamaką", o šonines juostas palaiko kojytes teisingoj padėtyje ir suteikia papildomą paramą. Tačiau, su laiku iš šito rišimo vaikas užauga. Net ir patys hoppediz rašo, kad vaikeliui pasunkėjus šis rišimas gali tapti nebepatogus. Nusprendžiau parašyt apie tai blogą, kai parodoje mačiau vieną mamytę su vaikjuostę, kuriai buvo jau akivaizdžiai nepatogu nešti savo paaugusį vaikelį būtent tokiam rišime.

Įdomu, kad šitą rišimą aš radau tik Hoppediz instrukcijose ir Trageschule puslapyje. Didymos pavyzdžiui siūlo šito rišimo variaciją, kuri vadinasi taip pat - wrap cross cradle. Jis yra rišamas

taip pat kaip ir pirmas, bet šonines juostas yra išskleidžiamos, jos suteikią papildomą paramą, kurios trūksta, nešiojant paaugusį vaikelį. Tai gi, kai vaikas pasunkėja, nereikia keisti rišimo, reikia panaudoti pirmo rišimo variaciją - praskleisti šonines juostas, kad jos geriau paremtu kūdikio užpakaliuką.

1 komentaras:

xena rašė...

aš naudojau antrą varintą - man jis kažkaip jaukesnis atrodo :) ir pečiams lengviau. o pirmą variantą laikiau "neteisingu" rišimu :))) na, turbūt pati pastebėjai - dabar vis daugiau žmonių naudojasi vaikjuostėmis, bet nevisi moka rišt. dažnai matau, kad vaikiuko kojytės permažai praskiestos, tos juostos tarp kojičių vos 15 cm storio, kojytės kaba, o ne apžergia mamą/tėtį. tai va, ir tą pirmą variantą laikiau kažkuo "iš tos serijos" :))) o pasirodo - jis visai "legalus" :)))