2010 m. gegužės 3 d., pirmadienis

Priglaudimo prie krūties strategijos

Teisingas priglaudimas prie krūties yra vienas svarbiausių dalykų maitinant kūdikį. Tai padeda išvengti spenelių skausmo, užtikrina sklandžią pieno gamybą, apsaugo nuo daugybės žindymo problemų. Dėl to norėčiau skirti tam dar vieną straipsnelį.

Nors teisingo priglaudimo prie krūties pagrindas niekada nesikeičia, kai kurios mamoms sekasi lengviau tai pasiekti taikant sekančias strategijas:

Spenelio sumuštinis” (‘the nipple sandwich). (autorė – Barbara Heiser, a la leche league vadovė, RN, IBCLC.)

Geresnis krūties apžiojimas yra pasiekiamas taip:

Paimkit krutinę nykščiu ir pirštais, tik neuždengiant areolos. Pirštai ir nykštys formuoja U arba C raidę, pirštai yra ten, kur bus kūdikio apatinė lupą, nykštystoje pusėj kur bus kūdikio nosytę.

Švelniai suspauskit, kad spenelis truputi išsitrauktų į priekį.

Dabar prispauskit krutinę prie krūties arba šonkaulių, tam kad spenelis dar daugiau išsitrauktų

Nykščiu spauskit truputi stipriau negu pirštais, kad spenelis šiek tiek pakiltų į šoną (arba į viršų, priklausomai nuo kūdikio padėties) ir būtų nukreiptas į kūdikio gomurį.


Kai mama suformuoja “spenelio sumuštinį”, ji paskatina mylį plačiai atversti burnytę ir priglaudžia mažylį kaip įprasta, arba gali panaudoti "sumuštinio analogiją":


Sumuštino analogija (autorė – Diana Wiessinger, MS, IBCLC)

Analogijos autorė lygino tai, kaip kūdikis paima krūtį su tuo, kaip žmogus bando atsikąsti didelį sumuštinį. Jo galva yra truputi atlošta į viršų, o sumuštinis pirma patenka po apatiniu žandikauliu, viršutinis žandikaulis lėčia sumuštinį paskutinis.

Panašiai mes bandom atsikąsti didelį obuolį:


Pridėkit kūdikį prie krūties tarsi jis norėtų ją pauostyti, jo galva truputi atlošta.


Sulyginkit kūdikio nosytę su speneliu.

Kai krūtinė paliečia kūdikio nosytę, jis plačiai prasižioja.

Arba įsukti apatinę dalį ”sumuštinio” (areolą) į kūdikio burnytę ir ant lėžuvėlio, arba pridėkit kūdikį taip, kad vaikas paimtų kuo daugiau krūties apačios, o ne spenelį.


Tada krūtinė išverčia apatinę lupą ir dar plačiau atveria apatinį žandikaulį, ir mažylis apžioja daugiau krūties audinio.

Naudojant šią techniką, spenelis ne pirmas įeina į burną. Pirma į burną patenka apatinė areolos dalis.

Šaltiniai:

The Breastfeeding Answer Book

Подсказки для кормящих мам

2 komentarai:

Unknown rašė...

Labai geri patarimai, kad maitinimas krūtimi taptų paprastesnis. Dabar jau žinosiu kaip tiksliai paduoti vaikui krūtį, kad būtų patogu tiek jam, tiek man :)

Guarana rašė...

o kaip maitinti vaikiuką krūtimi jei jis serga ir nenori pienuko? Nes šiandien su Omron 720 pamatavau temperatūrą ir vaikiukas tikrai karščiuoja, pienuko negeria. Ka daryti, baigiu išprotėti :(