2011 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis

Žemės drebėjimas

Kai manęs paklausdavo, ar man patinka gyventi Nepale, visada pasakydavau - patinka, kol nėra žemės drebėjimo. Iš tikrųjų Nepale yra kalnai ir žemės drebėjimai nors būna, bet ne taip dažnai. Statistiškai kas 70 metų žemė dreba rimtai ir paskutinį kartą tai įvyko 1934metais. Dėl to kyla nemažai spekuliacijų tema "a vdrug" ;). Katmandu mieste klęsti spec emergency rinkinių, apsisaugojimo priemonių, signalizacijų prekyba. Ir žinoma, visi, ypatingai užsienėčiai truputi bijo...

1934metų žemės drebėjimasDėl to kai ramų sekmadienio vakarą pradėjo drebėti namai, visi išsigando nejuokais. Aš tuo metu buvau virtuvėj, ką tik suplakiau savo pirmąjį tikrąjį sviestą, ruošiausi kepti blynelius... Staiga pamačiau, kaip dreba vanduo akvariume, pagalvojau - mano 4 žuvytės kažkaip per aukštai šokinėja... Tada išgirdau koridory savo vyrų šauksmą - ŽEMĖS DREBĖJIMAS! ir pamačiau kad jau ne tik žuvytės, bet ir stalas rimtai šokinėja vietoj... Vibravo grindys...

Taip vėliau atrodė tas stalas. Labai sunki marmurinė plyta jau buvo skilusi prieš tai, vibracija nustumė ją į šoną.


Išlėkiau į koridorių ir pamačiau atviras duris. Visi inkstinktai šaukė kad reikia lėkti lauk. Bet viršuj buvo mano mergytės, jos tuo metu maudėsi vonioj. Tačiau vis gi išskridau į lauką. Ir gerai padariau, nes pamiršau, kad laikau mažutį ant rankų... Vyras jau buvo už vartų. Atidaviau jam mažylį ir išlekiau atgal. Kartu su manim bėgo Santoshi, mūsų sekmadienio padėjeja - studentė. Lekėm kartu, ji šaukė - Aliona! Nuogos mergytės jau buvo koridory. Grėbem jas ir jau mes už vartų. Pakeliui prigrebiau vieną savo slingą, užkluoti nuogą vaiką... Jau saugu. Lyg viskas aprimsta, bet neaišku, ar dar dreba žemė, nes dėl įtampos dreba kojos... Tik per langą matosi, kaip svyruoja lempa.

Kai viskas truputi aprimo, Santoshi (ji pasirodė drąsesne už mus visus), nulekė į namus pasiimti drabužių mergaitėms. Mes dar pusvalandį buvom lauke. Kartu su kaimynais. Visi bijojo, kad banga pasikartuos.

Po to grįžom namo. Meldemės. Aliona daugiau už visus - niekada nemačiau kaip mano dukra rimtai meldžiasi.. Po to nuvedžiau juos į parduotuvę, nes vis galvojau, kad lauke saugiau - o vyras vis dar ruošėsi antram smugiui, pakavo maistą, pasus ir vaikščiojo kieme su motocikliniko šalmu ant galvos :).

Žemės drebėjimas nepasikartojo, pasirodė, kad buvo trys bangos, bet epicentras buvo labai toli nuo mūsų, dėl to mes nieko nejautėm. Mums pasekmių nebuvo, tik kad negalėjau užmigti naktį ir peršalau, nes visi miegojom svetainėje, kuri yra arčiausia išėjimo. Bijojau uždaryti durų nuo skersvėjo, nes bijojau, kad stiklinė duris gali nukristi ant mūsų.. Tai gi nukentėjom daugiau nuo baimės negu nuo pačios nelaimės. Yra apie ką susimąstyt ;)

Pačiame mieste žuvo 5 žmonės - miesto centre nugriuvo UK ambasados siena

Komentarų nėra: