2011 m. birželio 26 d., sekmadienis

Kas yra bandah



Sveikos mamos :)

Atsiprašau tylėjimą - mūsų naujas gyvenimas Katmandu mieste tikrai atima labai daug laiko ir jėgų - nauji vaizdai šokiruoja, bet nespėju aprašyti, po to priprantu ir nebelieka temos :). Tačiau bandysiu po truputi grįžti ir aprašyti mūsų gyvenimą čia kitame Eurazijos gale :)

Tai gi mūsų nepalų kalbos mokytoja sako, kad bandah reiškia sustoti. Nepaliečiams šis žodis dar reiškia - streikas. Streikas streikui nelygus. Nepale dažniausiai tai reiškia, kad judėjimas gatvėmis yra paralizuojamas - negalima važiuoti mašina, autobusu. Kartais galima motciklu arba dviračiu. Kartais negalima. Jeigu važiuoji mašina - gali gauti akmeniu į stiklą..

Šį kartą vienagenčių susirupino, kad atstovų nera parlamente, ir organizavo bandah... Tą pat dieną mano vyras jau seniai buvo suplanavęs kelionei, tai gi sekmadienį jo nebuvo. O mes su vaikais susiruošėm bažnyčion- gan toli, reikia važiuoti taksi (čia tai yra gana pigu :)). Apie bandah mes nieko nežinojom... įtarimo nesukėlė net gi tai, kad ten kur įpratom samdyti taksi mašinų nebuvo... paėjom dar dvydešimt minučių iki pagrindinio kelio - mes visi, aš ir vaikai, mažoji ėjo rankyte... - pagrindinis kelias tusčias... visi eina pesčiom... paprastai tai yra labai judrus kelias, pilnas mašinų, ... o dabar nieko nera...

Nusprendėm nueiti į mūsų rajono centrą - gal ten bus daugiau transporto. Nuėjom iki ligoninės - jau turbūt valandą ėjom pesčiom su vaikais.. Ligoninės klinikoje nuvedžiau vaikus į tualetą ir pasiklausiau registratūros darbuotojo - kas gi vyksta? Taip tikėjausi, kad bandah bus tik iki dvylikos ir greitai pradės važiuoti transportas... Atsakymas - viskas vyks dvi dienas...

Iki bažnyčios dar toli, iki namų - taip pat. Išeinam pasimetę... Ir prie įėjimo pamatom rickshaw :). Tai vyrukas, vairuojantis tokį "triratį" - priekyje kaip dviratis, o gale yra didėlė lenta - ant jos yra dedami baldai arba kiti stambus daiktai. Atrodo taip, tik be krovinio
:

Pajuokavau sūnui - o , sumokėkim jam ir tegul nuveš mus iki bažnyčios? Pagalvojau - labai būtų juokinga, o sūnus ir pritarė :). Ne būtų jis dvylikos metų :))))). Į tarnavimą mes jau vėlavom, tačiau po tarnavimo buvo suplanuota mugė, bendravimas, labai norėjosi dalyvauti :). Susitarėm su vežėju, susodinom vaikučius ir tapom juokingiausiu šios bandhos vaizdu :))). Užseniečių šeima - mama ir penki maži vaikai važiuoja kroviniu dviračiu :)))).

Namo ėjom taip pat su nuotykiais. Jau truputi važiavo mašina. Pro šalį važiavęs ir sustojęs taxi varuotojas atsisakė mus vežti... per toli :?/... Truputi pavargom eiti, prisėdom ... pradėjo cypti mažuoji - penkių minučių pastebu, kad aplink mūsų susirenka žmones ... o mieste yra tilu... visi rimtais veidais... einam toliau. Prie tos pačios ligoninės pavyksta susirasti taksi ir grįžti namo dvigubą kainą... Bet svarbiausia sveiki, gyvi ir pilni įspūdžių.

O taip bandah atrodė per naujienas:



Pasirodė, kai kur buvo neramumų, kažkur vis važiavo greitoji... Buvo areštuoti 300 žmonių, tačiau mes matėm tik tusčas gatvės... Vėl Dievo apsauga..

Komentarų nėra: