2009 m. sausio 6 d., antradienis

Nešiojimas žiemą - ypatumai

Dauguma nešioklių pardavėjų pastebi, kad labiausiai nešiokles yra parduodamos pavasarį - vasarą, kai nereikia per daug apsikrauti šiltais drabužiais. Aš pati pradėjau intensyviai nešioti sūnelį būtent vasarą ir kai atėjo šaltasis sezonas, nenorėjau vėl pereiti prie vežimėlio ir visos žieminės aprangos...
Tai gi... Nešiojant žiemą yra keli pasirinkimai
1 Mama (arba tevelis :))) ir vaikas apsirengia šiltai, kombinezonas vaikas yra rišamas ant mamos striukės - palto.

Reikalavimai tevelių drabužiams - striukė turi būti pakankamai nestora ir svarbiausia - neslydi. Aš manau, kad ant savo kailinukų tikrai nesugebėčiau užrišti net vaikjuostės :))
Vaiko kombinezonas turi būti neslidus ir pakankamai erdvus, gal net trurputi didokas, jis neturi trukdyti pririšti kūdikį teisingą "varliuko" poziciją. Tai yra ypač svarbu, kai kūdikis yra nešamas vertikaliai slinge, kai nuo teisingos kūdikio padėties nešioklėje priklauso jo rišimo stabilumas ir galiausiai kūdikio saugumas.

Tokio nešiojimo būdo privalumai:
a) vaiką galima bent kada išimti, pakeisti padėtį, leisti tėveliui arba kitam žmogui palaikyti mažylį, paguldyti jį į vežimuką arba kėdutę
b) nereikia sukti galvos apie ypatingą arba spec aprangą
trukumai:
a) praktiškai neįmanoma pažindyti kūdikį
b) šiltai aprengtas vaikas daugiau sveria, jį yra sunkiau įdėti į nešioklę
c) vaikas yra toliau nuo mamos, ne toks stiprus mamos ir kūdikio kontaktas, vaikelis gali greičiau sušalti
Aš asmeniškai ant striukės nešioju tik trumpai, kai pvz reikia nuvesti vaikus į darželi. Tada rišu ant nugaros, kad būtų lengviau ir atsilaisvintų rankos.

2 Mama riša vaiką priekyje po savo striukę. Striukė gali būti įprasta bet plati arba didesnio dydžio, arba ji gali turėti specialų įtvarą, kuris ją paplatina. Įtvaras yra tiesiog siaurėjantis į apačią šiltos medžiagos gabalas, kurio šonuose yra įsiūtas užtrauktukas - toks pat kaip mamytės striukės. Po to jis yra tiesiog įsegiamas į striukę, taip uždengdamas kūdikėlį.
Mažylis būtinai turi turėti kepuraitę ir šiltą megztuką. Gerai būtų turėti šiltą apykaklę. Jeigu vaikutis yra paaugęs ir mėgsta ištraukti rankeles, reikia šiltesnės striukytės, bet vistiek ne tokios šiltos kaip vežimėlyje. Dar vienas aspektas - kai vaikutis yra po striukę, ją vis tiek yra neįmanoma užsegti iki galo. Reiškia būtina pagalvoti apie kaklo ir krutinės apsauga. Pats pigiausias būdas - tiesiog apsukti šaliką aplink savo kaklą, sukryžiuoti tarp mamos ir vaiko, po to apsupti aplink kūdikio kakliuką ir kraštus užkišti į vaikjuostę. Arba turėti savo 2 atskirus šalikus. Kitas variantas - specialus gaubtuvai, tokie kaip čia:
Mano svajonė - lanacare apykaklė, man atrodo ji turėtų būti tikrai šilta, bet taip ir neišsiaiškinau, ar galima ją gauti Lietuvoje.

Dar kai kurios vaikų prekių gamintojai siūlo kitą variantą. Kūdikis yra uždengiamas specialią antklodėle - gaubtuvu su gumytę, ji taip pat uždengia mamos kaklą ir krutinę. Mama aplamai neužsega palto arba striukės. Toks variantas taip pat tinka, kai lauke yra nelabai šalta. Bet jeigu pučia vėjai, gali būti tikrai šalta, nes neįmanoma užsegti palto arba šiltos striukės apačią. Plius gana dažnai tokie peliuko medžiagos gaubtuvai yra nelabai šilti ir žiemą su jais tikrai šalta. Tada galima tokį gaubtuvą naudoti vietoj apykaklės ir papildomos apsaugos nešiojant vaiką po striukę.

Nešiojimo po striukę privalumai:
1 vaikas yra arčiau mamos, mamos kūnas padeda reguliuotis kūdikio temperatūrai, yra įmanoma subtiliai pažindyt, net ir žiemą.
2 vaikas yra žymiai lengvesnis negu su kombinezonu
3 vaikutį reikia mažiau rengti

trukumai
a) jeigu reikia pataisyti nešioklę - nuleisti arba pakelti vaikutį, reikia prasegti striukę, reiškia jeigu lauke labai šalta, manipuliuoti nešiokle yra labai sunku, beveik neįmanoma - reikia užeiti į šiltesnę vietą - prekybos centrą, parduotuvę arba bent stotelės paviljoną.
b) tokiam nešiojimo būdui tinka tik tokia padėtis, kai kūdikis yra pririštas priekyje - slinge, mai tai arba vaikjuostėje. Vaikjuoste žinoma čia yra patogiausia. Kai kurios spec. striukes suteikia galimybę nešioti kūdiki ant nugaros, bet mano nuomone jos yra nelabai praktiškos ir gana nepatogios. Tiktų ne bent trumpam pasivaikščiojimui.
c) jeigu vaikui nepatinka padėtis, negalima jo išimti ir pakeisti padėtį, nes jis gali sušalti.

Aš dažniausiai nešioju būtent priekyje po striuke. Man taip yra lengviau ir patogiaiu. Mano mažylė prie tokios padėties priprato ir neprieštarauja, nors namuose ji yra labai judri ir aktyvi mergaitė, jau nebemėgsta sėdėti ant kelių. Vaikjuostėje priekyje po striukę ji dažniausiai būna labai rami, stebi aplinką arba miega, nes žino, kad dabar mes keliaujam :).

Komentarų nėra: